Gezondehuisdieren.nl

De ziekte van Addison bij de hond

Honden zijn slimme dieren, maar ze kunnen net als baby’s niet zo makkelijk aangeven als ze iets mankeren. Wanneer je erachter komt dat je hond iets mankeert wil je natuurlijk zo snel mogelijk uitvinden wat er aan de hand is. De diagnose ‘Ziekte van Addison’ kan je in eerste instantie misschien wat vreemd in de oren klinken en we kunnen ons voorstellen dat je na het gesprek met je dierenarts wat meer wilt weten over wat de ziekte precies inhoudt. Wij willen je er graag meer over vertellen.

Wat is de ziekte van Addison?

De ziekte van Addison is een ziekte aan de bijnieren. De bijnieren zijn geen nieren, maar organen die hormonen produceren. De bijnieren bestaan uit de bijnierschors en het bijniermerg. Deze twee delen produceren afzonderlijk verschillende hormonen. Bij de ziekte van Addison is er iets mis aan de bijnierschors en blijft het bijniermerg in deze buiten beschouwing.

De bijnierschors bestaat uit drie lagen. Iedere laag produceert een ander hormoon. De bijnierschors produceert Aldosteron. Dit zorgt voor de regulatie van de mineraalhuishouding en daardoor ook de bloeddruk. Het tweede hormoon dat de bijnierschors produceert heet Cortisol. Dit hormoon is onderdeel van de glucoseregulatie en heeft invloed op het slaapritme en het afweersysteem. Het laatste hormoon dat de bijnierschors produceert zijn de androgenen en oestrogenen, oftewel de geslachtshormonen.

Hoe ontstaat de ziekte van Addison bij de hond?

De ziekte van Addison bij de hond ontstaat doordat de hormoonproductie in de bijnierschors tekortschiet. De bijnierschors kan de hormonen niet meer goed produceren doordat de bijnierschors is verschrompeld. De verschrompeling ontstaat meestal doordat er een auto-immuunontsteking heeft plaatsgevonden in de bijnierschors. Er kan ook een andere vorm van de ziekte van Addison ontstaan doordat er na lang gebruik ineens wordt gestopt met een bepaald medicijn zoals Prednison. Er wordt in deze situatie geen Cortisol meer aangemaakt. Doordat deze vorm alleen om de cortisolproductie gaat wordt dit niet gerekend als de ziekte van Addison.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Addison bij de hond?

Het verschrompelen van de bijnierschors gaat geleidelijk. Toch merk je pas de symptomen in de allerlaatste fase. Helaas is het ziektebeeld van de ziekte van Addison niet heel specifiek, maar er worden klachten waargenomen zoals traagheid, bijna geen eetlust, verzwakte spieren, diarree, braken en shock.

De ziekte van Addison kan worden vastgesteld door het doen van grondig lichamelijk en bloedonderzoek. Honden waarvan vermoed wordt dat ze de ziekte van Addison hebben lijden aan een verlaagd natrium, verhoogd kalium, verhoogd ureum en een verlaagde glucose in het bloed. Vaak is er ook sprake van een lage bloeddruk en een onder gevuld vaatbed van de hond. De definitieve vaststelling gebeurt door een bloedonderzoek na kunstmatige stimulatie van de bijnierschors.

Hoe wordt de ziekte van Addison behandeld?

Honden die in shock zijn doordat ze waarschijnlijk deze ziekte hebben worden behandeld met een infuustherapie in combinatie met het toedienen van een glucocorticoïd, namelijk dexamethason wanneer er nog geen bloedonderzoek met kunstmatige stimulatie van de bijnierschors is verricht. Daarna moet de hond zijn hele leven lang een glucocorticoïd, mineralocorticoïd en zout supplementen slikken.