Gezondehuisdieren.nl

Geestelijke gezondheid hond

We weten allemaal dat het hebben van een hond positieve invloed heeft op onze gezondheid. We worden actiever en gaan meer naar buiten voor een wandeling met de trouwe viervoeter. Naast de voordelen voor onze lichamelijke gezondheid is het hebben van een hond ook goed voor onze geestelijke gezondheid. Wij vragen ons af: “Hoe zit het met de geestelijke gezondheid van de hond zelf?”

Depressie bij de hond

De meningen zijn verdeeld over depressie bij de hond. Wetenschappers zeggen dat dit wel kan, maar dat dit doorgaans niet al te lang duurt. Anderen zeggen weer dat een hond geen geestelijke gezondheidsproblemen kan hebben. Het is wel duidelijk dat grote veranderingen, verlies en andere ingrijpende gebeurtenissen wel invloed kunnen hebben op de geestelijke gezondheid van de hond.

Oorzaken van geestelijke gezondheidsproblemen bij de hond

Eén van de grootste oorzaken van geestelijke gezondheidsproblemen bij de hond is het verlies van zijn maatje of baasje. Hierbij is duidelijk dat de hond ook reageert op het verdriet van de mensen om hem heen. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een verhuizing, een nieuw huisdier, een baby of een nieuwe echtgenoot of huisgenoot.

Symptomen van geestelijke gezondheidsproblemen bij de hond

De symptomen van een hondendepressie zijn vrijwel gelijkaardig aan een depressie bij een mens. De hond kan zich terug gaan trekken, niet meer willen eten, drinken, wandelen of geen zin meer hebben in de dingen die hij anders heel leuk vindt. Let er wel op dat de problemen die de hond heeft ook van andere medische aard kunnen Zijn. Als de hond niet meer wil wandelen kan dit ook liggen aan gewrichtsproblemen.

    Behandeling van geestelijke gezondheidsproblemen bij de hond

    Meestal herstelt een hond binnen een paar dagen tot uiterlijk een paar maanden weer van een depressie. Doe meer van de dingen die de hond leuk vindt. Wandel meer, geef hem meer aandacht en beloon hem als hij tekenen van geluk vertoont. Beloon vooral niet als hij depressief gedrag vertoont. De hond denkt dan dat je hem beloont voor het somber zijn en zal dit gedrag blijven herhalen.

    Een nieuw maatje in huis

    Mocht je hond depressief zijn geworden door het verlies van zijn maatje dan kan het helpen om na verloop van tijd te kiezen voor een nieuwe metgezel voor jouw hond. Doe dit alles wel voorzichtig en houd rekening met de wensen en gevoelens van je huidige hond. Is er geen klik tussen de huidige en de nieuwe hond, zoek dan verder. Als helemaal niets meer lijkt te werken kunnen medicijnen uitkomst bieden.