Gezondehuisdieren.nl

Wat mag een papegaai niet hebben?

Papegaaien zijn mooie, slimme, tropische vogels. Wie zo’n mooie papegaai als huisdier heeft weet hoe belangrijk goede voeding is. Regelmatig gaat het mis met het kiezen van de juiste voeding voor een papegaai. Hierdoor kunnen ze behoorlijk ziek worden. Het is belangrijk om te weten wat goede voeding is, maar misschien nog wel belangrijker om te weten wat een papegaai niet mag hebben.

Waar moet je op letten bij het kiezen van goede voeding?

Een papegaai hoort net als de parkiet bij de familie van de kromsnavels. Dit soort vogels heeft zijn eigen voedingspatroon vergeleken bij de andere soorten tropische vogels. Als eerste is het belangrijk om te kijken wat papegaaien in het wild eten. Wel is het hierbij noodzakelijk om te kijken naar hun energiebehoefte. Deze is minder omdat zij in gevangenschap leven. Wat papegaaien eten is daarbij per soort verschillend.

Wat eten papegaaien?

Ara’s en Grijze Roodstaarten hebben een natuurlijk vetrijk dieet van onder andere palmnoten. Lori’s eten fruit, insecten, nectar en stuifmeel uit bloemen. Voor de nectar en het stuifmeel hebben ze haren aan hun tong. Daarnaast eten veel papegaaien klei voor het binnenkrijgen van voldoende mineralen en het neutraliseren van gifstoffen uit planten.

Wat mag een papegaai niet hebben?

Er zijn voedingsmiddelen die behoorlijk giftig zijn voor papegaaien en zelfs een dodelijke afloop kunnen hebben. Houdt de voeding van je papegaai zo natuurlijk mogelijk en vraag bij twijfel informatie aan degene waar jij jouw papegaai hebt gekocht.

Chocolade

Chocolade is zeer giftig voor papegaaien. In chocolade zit de stof theobromine waarvan papegaaien kunnen gaan overgeven, diarree kunnen krijgen en toevallen krijgen met de dood als gevolg. Zeker chocolade vermijden dus! Let op! Cacaodoppen die worden gebruikt voor de bodembedekking van tuinen zijn ook zeer gevaarlijk voor papegaaien.

  Avocado

  In avocado zit de voor papegaaien dodelijke stof persin. Daarom mag avocado absoluut niet aan papegaaien gevoerd worden.

  Pitten van steenvruchten

  Pitten van steenvruchten zoals kers, abrikoos, appel, pruim en perzik bevatten cyanide oftewel blauwzuur. Dit is zeer giftig voor papegaaien.

  Gezwaveld gedroogd fruit

  Gedroogd fruit is gezond voor papegaaien, maar de zwavel die ze mooi op kleur houdt is gevaarlijk voor ze. Let er dus goed op of het fruit niet gezwaveld is. Dit vind je op het etiket als sulfiet, zwaveldioxide en E22, maar twijfel je? Vraag dan de verkoper om advies.

  Rabarber

  Tenslotte waarschuwen we je voor rabarber. Hierin zit veel oxaalzuur wat nierproblemen veroorzaakt.