Gezondehuisdieren.nl

Waarom stinkt een kat uit zijn bek?

Een kat die uit zijn bek stinkt is geen normale situatie. De oorzaken van een kat die uit zijn bek stinkt hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben. Maar waardoor kan een kat dan uit zijn bek gaan stinken en wat zou je daar dan aan kunnen doen? 

Wat kunnen oorzaken zijn waarom een kat uit zijn bek stinkt? 

Een van de meest voorkomende oorzaken dat een kat uit zijn bek gaat stinken zijn problemen met het gebit. Over het algemeen wordt de onaangename geur dan veroorzaakt door een ontsteking aan het tandvlees, of je kat heeft last van tandsteen of je kat heeft rotte tanden of kiezen in zijn bekje. 

Naast de medische oorzaken kan een kat ook uit zijn bek stinken als hij buiten lekker heeft lopen jagen en zijn prooi heeft op zitten peuzelen. Je moet je voorstellen dat je kat dan net een dode muis, vogel of een andere prooi te pakken heeft gekregen. Hier krijgt je kat niet echt een frisse adem van. 

Het kan ook heel goed zijn dat je kat naar buiten is geweest en tijdens de jacht ergens in heeft gebeten waardoor er een splinter in zijn bekje achtergebleven is. Dit kan ervoor zorgen dat er een ontsteking in zijn bekje ontstaat waardoor je kat ook uit zijn bek gaat stinken. 

    Waarom ruikt een kitten uit zijn bekje? 

    Als een kitten zijn tandjes gaat wisselen gaat dat gepaard met een onaangename geur die dan uit zijn of haar bekje kan komen. Als je kitten weer helemaal klaar is met het wisselen van zijn of haar tandjes, dan moet die onaangename geur ook weer afnemen. 

    Wanneer ga je naar de dierenarts als je kat uit zijn bek stinkt? 

    Een kat heeft eigenlijk nooit een hele frisse adem. Maar het kan zijn dat de geur die uit zijn of haar bekje komt verandert en dus meer uit zijn of haar bekje gaat ruiken. Deze geur kan als heel onaangenaam ervaren worden. 

    Als dit het geval is, dan zou het kunnen zijn dat er iets aan de hand is. Als dat zo is dan zal je kat ook andere symptomen laten zien. Zo zou het kunnen zijn dat je kat bijvoorbeeld minder goed kan eten, of dat je kat meer speekselvorming heeft en erbij gaat kwijlen. Dit zijn wel symptomen die aangeven dat je naar de dierenarts moet gaan.