Gezondehuisdieren.nl

Hoe ziet de gezonde ontlasting van jouw kat eruit

Hoe ziet de gezonde ontlasting van jouw kat eruit

Het schoonmaken van de kattenbak zal niet je favoriete klusje zijn, maar het moet toch echt gebeuren. Het zal dan misschien opvallen dat niet iedere keer de ontlasting er hetzelfde uitziet. De ontlasting van de kat zegt veel over de gezondheid van de kat en hierom is het slim om te weten wat welke ontlasting betekent. Hieronder staat beschreven hoe gezonde ontlasting van jouw kat eruit ziet.

Gezonde ontlasting kat

De ontlasting van je kat is afhankelijk van meerdere factoren. Hoe herken je nou gezonde ontlasting kat? Allereerst moet je goed onthouden dat dit per kat erg kan verschillen. Toch zijn er een aantal punten waar je op kan letten als eigenaar. Over het algemeen heeft gezonde ontlasting een bruine kleur en heeft het een erg sterke geur. 

Katten zijn vleeseters en daardoor krijgen ze erg veel eiwitten binnen. Dit resulteert erin dat de poep van een kat een intensere geur heeft dan die van een bijvoorbeeld een hond. Ook bepaalt de voeding van je kat hoe frequent hij moet poepen. Dit verschilt namelijk per soort en is belangrijk om in de gaten te houden. Het beste is als je kat rond de 1 à 2 keer per dag poept. Als laatste is de consistentie van gezonde ontlasting te herkennen aan een stevige sliert die niet te hard is. De sliert valt niet zomaar uit elkaar. 

Afwijkende ontlasting kat

Nu bekend is wat gezonde ontlasting kat is, is het ook fijn om te weten wat juist ongezonde ontlasting is. Dit is allereerst te herkennen aan de kleur. Als de kleur afwijkt van chocoladebruin, trek dan meteen aan de bel bij de dierenarts. Rode of zwarte ontlasting duidt vaak op de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Dit kan optreden als er een ontsteking plaats heeft gevonden aan het begin van de vertering en is dus ook zorgelijk. 

Als je kat last heeft van harde ontlasting, dan kan je het beste maatregelen treffen. Dit fenomeen wordt ook wel obstipatie genoemd en treedt vaak op als de poep te hard en te droog is. Dit kan te maken hebben met het soort voer dat de kat eet. Een andere oorzaak kan zijn dat de kat te weinig drinkt. Om dit op te lossen kan je de kat ook natvoer geven. Hierdoor krijgt de kat meer vocht binnen en zal de ontlasting zachter worden.