Gezondehuisdieren.nl

Welke ziektes kunnen grasparkieten krijgen?

Parkieten zijn kleine, sociale vogeltjes en populaire huisdieren. Zoals alle levende wezens zijn parkieten vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, waarvan sommige vaker voorkomen dan andere. Hier volgt een overzicht van de meest voorkomende ziekten die parkieten kunnen treffen!

Psittacose

Dit is een bacteriële infectie die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia psittaci. Het wordt overgedragen via afscheidingen van de luchtwegen, en kan worden doorgegeven van vogel op vogel of van vogel op mens. Symptomen van psittacose zijn lusteloosheid, hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en een groenige afscheiding uit de neus. Het kan behandeld worden met antibiotica, maar het is belangrijk om besmette vogels te isoleren om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Ademhalingsinfecties 

Grasparkieten zijn gevoelig voor andere luchtweginfecties, welke veroorzaakt kunnen worden door een verscheidenheid aan allerlei virussen of bacteriën. Symptomen zijn meestal niezen, hoesten of snotjes. Ademhalingsinfecties kunnen worden behandeld met antibiotica en ondersteunende zorg, zoals luchtbevochtigers om de ademhaling te vergemakkelijken.

Eibinding

Deze aandoening treedt op wanneer een vrouwelijke parkiet niet in staat is een ei te leggen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder een gebrek aan calcium of een misvormd voortplantingskanaal. Symptomen zijn lusteloosheid, buikzwelling, en moeite hebben om een ei te leggen. De behandeling bestaat meestal uit het toedienen van calciumsupplementen en het handmatig helpen van de vogel bij het leggen van het ei.

Veren uittrekken

Verenplukken is een gedragsstoornis waarbij een vogel overmatig zijn eigen veren uitplukt. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder verveling, stress of een onderliggende medische aandoening. De behandeling kan bestaan uit het aanpakken van de onderliggende oorzaak, de grasparkiet mentale stimuleren, of het gebruik van veergroeiremmers.

  Ondervoeding

  Grasparkieten hebben een evenwichtige voeding nodig om gezond te blijven. Een tekort aan een essentiële voedingsstof kan leiden tot ondervoeding, wat allerlei gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Symptomen van ondervoeding zijn gewichtsverlies, zwakte en een slechte vederkwaliteit. Een uitgebalanceerd dieet bestaande uit een verscheidenheid aan zaden, fruit, groenten en een calciumsupplement kan ondervoeding helpen voorkomen.

  Leverziekte

  Leverziekte bij parkieten kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder infecties, gifstoffen en stofwisselingsstoornissen. Symptomen zijn gewichtsverlies, verminderde eetlust, geelzucht en braken. Behandeling kan bestaan uit medicijnen om de onderliggende oorzaak te bestrijden en ondersteunende zorg om de vogel te helpen herstellen.

  Verzorging helpt

  Samengevat zijn de meest voorkomende ziekten die grasparkieten kunnen treffen psittacose, luchtweginfecties, eierbinding, verenplukken, ondervoeding en leveraandoeningen. Een goede verzorging en dieet kunnen veel van deze gezondheidsproblemen helpen voorkomen. Als je ongewoon gedrag of symptomen bij je parkiet opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.