Gezondehuisdieren.nl

De gezondheid van jouw hond. Hoe check je die?

De gezondheid van jouw hond. Hoe check je die?

Net als je eigen gezondheid is de gezondheid van je huisdier erg belangrijk. Je kan vaak aan de staart van de hond al zien hoe hij zich voelt, maar dit zegt niet alles. Ook aan andere lichaamsdelen is te zien hoe gezond je hond nou eigenlijk echt is. Hieronder staat beschreven hoe je de gezondheid van jouw viervoeter snel en eenvoudig kan checken.  

Gebit

Om te kijken hoe gezond je hond is, kan je allereerst kijken naar het gebit van het dier. Als je hond erg uit zijn mond stinkt, is de kans groot dat hij een gebitsprobleem heeft. Tandplak en tandsteen zijn ook niet fijn voor de hond, maar dat zal er niet voor zorgen dat de hond zichtbaar lijdt. Daarnaast is het geen goed teken als je hond maar aan één kant van de bek kauwt. Dit betekent vaak dat de andere kant te gevoelig of pijnlijk is en daarom kauwt hij maar aan één kant. Om het gebit van je hond goed te onderhouden is het verstandig om regelmatig de tanden te poetsen. Ondanks dat je hond het tandenpoetsen op het moment zelf niet leuk gaat vinden, is het voor de lange termijn wel nodig voor een goede hondengezondheid.  

Huid

Ook aan de huid kan je hondengezondheid aflezen. Als de huid korstjes, roodheid of uitslag bevat is dit geen goed teken. Het is verstandig om ook de vacht van je hond te controleren. Als de vacht een mooie kleur en glans heeft, dan is de gezondheid van de hond in orde. Een verandering van de kleur van de vacht kan duiden op een tumor of andere inwendige ziekte. Het is dus verstandig om dit goed in de gaten te houden. Als laatste horen ook de nagels van de hond bij de huid en het is dus ook slim om deze even te checken of ze er gezond uit zien.

Ogen

Naast het gebit en de huid, kan je ook aan de ogen van je hond zien of hij gezond is. Net zoals bij mensen horen de ogen van de hond te reageren op licht en zal de pupil zich aanpassen. Ook de snelheid van deze reactie is van belang om de hondengezondheid vast te stellen. Daarnaast kan je de bindvliezen van de hond controleren. Dit zijn de slijmvliezen in de binnenste zijde van het oog. Deze bindvliezen mogen geen afwijkende kleur hebben, want anders kan dit wijzen op bloedarmoede van de hond.