Gezondehuisdieren.nl

Hoe herken je kennelhoest bij je hond?

Hoe herken je kennelhoest bij jouw hond

Wie een hond heeft kent vast wel de term ‘kennelhoest’. Een hond met deze ziekte heeft een harde en schrapende hoest die je nog lang zal bijblijven. Kennelhoest komt vaak voor. De kans op besmetting is het grootst bij jonge honden. Kennelhoest komt het meest voor tijdens de vakantie, want dan zijn veel honden bij elkaar in kennels. Kennelhoest is echter het hele jaar actief. Veel pensions en hondenscholen eisen daarom ook een inenting tegen kennelhoest. In dit artikel lees je meer over kennelhoest en hoe je de ziekte verder kunt herkennen, voorkomen en behandelen.

Wat is kennelhoest?

Kennelhoest wordt veroorzaakt door het Paraïnfluenza virus en de Bordetella Bronchiseptica bacterie. Kennelhoest tast vooral de keel, luchtpijp en bronchiën aan. De ziekte is niet gevaarlijk en honden worden er doorgaans niet heel ziek van. Er kan bij hoge uitzondering een ernstige longontsteking of bronchitis ontstaan.

Wat zijn de symptomen?

Honden die last hebben van deze ziekte krijgen een harde, droge hoest. Daarnaast kunnen ze kokhalzen met slijm. Koorts, slecht eten en sloomheid behoren ook tot de symptomen. De harde, droge hoest klinkt alsof er iets vast in de keel zit. Bij niet gevaccineerde dieren komt vaak koorts voor.

Honden die in een pension of kennel logeren lopen het meeste risico op deze ziekte. Honden die vaak een speelweide, hondenschool of shows bezoeken lopen eveneens risico op deze ziekte. Deze honden kun je dus ook beter laten vaccineren.

Een verhoogd risico heeft meerdere oorzaken, namelijk meer blaffen wat beschadigingen van de voorste luchtwegen veroorzaakt, stress wat ervoor zorgt dat de weerstand van je hond vermindert en een verhoogde kans op infectie door veel honden die bij elkaar zijn zoals in pensions, kennels, speelweides, shows, parken, hondenscholen en andere gelegenheden.

Hoe besmettelijk is kennelhoest?

Kennelhoest is zeer besmettelijk. Door hoesten en het opgeven van slijm wordt de ziekte verspreid. Het is goed om te weten dat een hond die niet meer hoest nog wel drager is van de ziekte en andere honden kan besmetten. Houd je hond dus nog even uit de buurt van andere honden, ook al hoest hij niet meer.

Hoe wordt kennelhoest behandeld?

Wanneer honden last hebben van een hele lichte vorm van de ziekte zijn rust, hoestonderdrukkende tabletten of een hoestdrank al voldoende. In de zwaardere gevallen wordt er meestal een antibioticakuur gegeven. De behandeling verschilt per hond. Honden genezen meestal goed van deze ziekte, maar in enkele gevallen kunnen honden zeer ziek worden en levenslang blijven hoesten.

Hoe wordt kennelhoest voorkomen?

Het belangrijkste preventiemiddel is vaccinatie. Het is verstandig om je hond jaarlijks te vaccineren als hij ieder jaar in een pension of kennel verblijft, veel gelegenheden bezoekt waar veel honden bij elkaar zijn, regelmatig shows loopt of een hondenschool bezoekt. Wanneer je hond regelmatig in een pension of kennel verblijft is het tijdig vaccineren verplicht.

Vragen over kennelhoest

Heb je vragen over kennelhoest of twijfel je of je hond dit heeft? Raadpleeg dan je dierenarts. Hij kan je hond onderzoeken en advies geven over vaccinatie en behandeling. Voorkomen is immers beter dan genezen.