Gezondehuisdieren.nl

Kunnen vlooien op mensen leven

Vlooien leven graag op zoogdieren in het wild, maar kunnen ook op huisdieren zitten. Vooral honden katten en zelfs konijnen. Je kan het beste je huisdier elke week kammen met een speciale vlooienkam zodat je weet dat die vlo vrij is. Bij het zien van vlooien of poep van de vlo weet je dat je huisdier is besmet. Heel enkel kunnen vlooien ook op mensen zitten, maar dat is gelukkig zeldzaam.

Verschillende soorten vlooien

Er bestaan heel veel soorten vlooien. De mensenvlo is al bijna uitgestorven in Nederland. Dit komt door een goede hygiëne. Het kan wel eens gebeuren dat een vlo van een huisdier op een mens springt, maar dat komt niet heel vaak voor. De kattenvlo wordt het meeste gezien in Nederland. De kattenvlo kan overspringen op een hond of ander dieren, maar houdt niet van mensenbloed.

Een voorkeur voor dieren

De vlooien die die in Nederland voorkomen hebben een grote voorkeur voor dieren. Een vlo kan zich op een mens namelijk niet voortplanten en op een dier dus wel. Een vlo zou op een mens wel bloed kunnen drinken en dit kan zorgen voor jeuk. De vlo zou zo 130 dagen kunnen overleven.

  Jeuk door een vlo

  Als je door een vlo wordt gebeten kan je last krijgen van jeuk en een rode plek of bultje. Een vlo wat op je lichaam loopt, zal ook zorgen voor jeuk. Dit komt door de pootjes die voelbaar zijn op onze huid. Bij het krabben zullen de vlooien met gemak je vingers ontwijken. Ze kunnen heel snel lopen, maar ook hoge sprongen maken

  De jeuk verzachten

  Wat je nooit mag doen is vlooienmiddelen van dieren op je eigen huis proberen. De huid van dieren is heel anders dan die van mensen. Als je denkt dat je door een vlo bent gebeten dan kun je bij de apotheek speciale producten kopen die de jeuk verzacht. Het wordt afgeraden om te krabben, want dan duurt het langer dat je van de jeuk bent verlost. Het wondje krijgt dan namelijk geen tijd om te herstellen.

  Een huismiddeltje tegen vlooien

  Als je vlooien in huis hebt, maar geen huisdieren, dan kan je een bak met water in de kamer plaatsen. Hier doe je dan wat afwasmiddel en zonnebloemolie in samen met een kaarsje. De vlooien zullen afkomen op het licht en verdrinken dan in je bak met water. Je kan ook een wit bord gebruiken. Vlooien komen vaak af op witte kleuren.