Gezondehuisdieren.nl

Hoe zie je dat een vogel pijn heeft?

Vogels zijn slimme dieren, maar ze kunnen hun baasje niet vertellen of en waar ze pijn hebben. Ze kunnen ziekte of pijn heel goed verbergen. Dit komt omdat ze in het wild voor roofdieren moesten verbergen dat ze zwakker waren. Toch kun je aan een aantal tekenen wel zien dat jouw vogel pijn heeft.

Lichaamsdelen meer of helemaal niet gebruiken

Als jouw vogel meer druk zet op één poot, dan kan het erop wijzen dat hij pijn aan zijn andere poot heeft. Het kan ook zijn dat hij het gebruik van één vleugel vermijdt of op een aparte manier beweegt. Dit alles kan wijzen op pijn. Neem in dit geval contact op met de dierenarts.

Scheel kijken

We willen graag dat onze vogels veilig zijn, maar het kan zelfs gebeuren dat vogels zichzelf kunnen verwonden in hun eigen kooi. Hoeveel moeite je ook doet, een ongeluk zit in een klein hoekje. Als jouw vogel ineens scheel kijkt kan dit wijzen op ziekte of pijn. Dit hoeft niet altijd aan oogletsel gerelateerd te zijn.

Vermoeidheid

Vogels zijn heel actieve dieren. Als ze vermoeid overkomen en de bodem van de kooi, het nest of de zitstok niet willen verlaten kan het betekenen dat ze erg ziek zijn. Het is dan verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts.

    Prikkelbaarheid

    Iedere tamme vogel kan natuurlijk humeurig zijn. Als het echter voorkomt dat jouw vogel ineens andere karaktereigenschappen gaat vertonen zoals regelrechte agressie, dan kan het betekenen dat hij ziek is of pijn heeft. Bij papegaaien kan de oorzaak hormonaal zijn, maar alsnog is het belangrijk dat je een bezoek brengt aan de dierenarts als jouw vogel ineens extreem prikkelbaar, humeurig of zelfs agressief is.

    Verminderde eetlust

    Vogels hebben een zeer hoog metabolisme. Dit betekent dat zij dagelijks moeten kunnen beschikken over voldoende voeding. Er zijn vogels die heel kieskeurig zijn en voorkeuren hebben met betrekking tot het voer dat ze willen eten. Je moet je zorgen gaan maken als je vogel ineens minder gaat eten en afvalt. Het kan zijn dat hij ziek is of pijn heeft. Wanneer je vogel minder eet probeer dan zijn favoriete voer te geven en dit aan te vullen met alle snacks die hij lekker vindt. Merk je dat hij zelfs zijn favoriete snacks weigert, dan is contact met de dierenarts opnemen noodzakelijk. Gewichtsverlies is funest voor vogels als het gaat om hun kracht en de functie van hun organen.