Gezondehuisdieren.nl

Wat is Aspergillus fumigatus bij vogels?

Als je vogels houdt, dan kan het voorkomen dat je vogels ziek zijn geworden. Een van de meest voorkomende ziektes onder de vogels is Aspergillose. Aspergillose is een schimmel welke weer onder te verdelen is in verschillende soorten schimmel. De meest voorkomende schimmel onder de vogels is de Aspergillus fumigatus. Wat is dat precies voor schimmel? Hoe herken je deze schimmel en wat zou je ertegen kunnen doen? 

Wat is Aspergillus fumigatus?

Aspergillus fumigatus is de meest voorkomende schimmel die ziekte onder de vogels kan veroorzaken. Deze schimmel komt nagenoeg overal in de omgeving voor. De besmetting van deze schimmel ontstaat door het inademen van sporen. 

Of de vogel hier ziek van wordt hangt helemaal af van de conditie waar de vogel in verkeerd. Een gezonde vogel zal hier veel minder last van hebben als een vogel die minder gezond is. Alleen wanneer de gezonde vogel een grote hoeveelheid aan sporen heeft ingeademd kan deze alsnog ziek worden.

Wat zijn de symptomen van Aspergillus fumigatus?

Wanneer je vogel lijdt aan Aspergillus fumigatus, dan zul je dat herkennen aan een aantal duidelijke symptomen. Zo zal je vogel af gaan vallen doordat de vogel minder eetlust heeft. Ook kan je vogel last krijgen van kortademigheid. 

Het stemgeluid van je vogel kan ook gaan veranderen wanneer deze last heeft van Aspergillus fumigatus. Je vogel kan wat sloom worden en ook zijn verenpak kan er slecht uit gaan zien. Als de vogel deze schimmel oploopt is dat vaak een teken dat de vogel al langere tijd niet lekker in zijn verenpak zit. 

Het kan voorkomen dat je vogel een chronische vorm van Aspergillus fumigatus heeft. Dit wil zeggen dat de klachten die bij deze schimmel horen terug zullen blijven komen en je vogel daar dus over gevoelig voor is. 

Is Aspergillus fumigatus schadelijk voor andere dieren of mensen? 

De schimmelinfectie is zeker weten besmettelijk. Toch is de kans klein dat de zieke vogel de ziekte over zal dragen naar een gezonde vogel. Alleen vogels waarbij de weerstand verminderd is kunnen extra gevoelig zijn en deze schimmelinfectie overnemen en ontwikkelen. 

Voor mensen is deze schimmelinfectie niet gevaarlijk of besmettelijk. Toch is het zo dat je wel goed op moet letten met de hygiëne bij het verzorgen van de vogels. Ook al zijn de andere vogels wellicht gezond, jij als mens kan de ziekte wel overdragen aan een vogel die wat minder lekker in zijn velletje zit. Zorg er daarom voor dat je je handen goed blijft wassen. 

Wat kan er gedaan worden tegen Aspergillus fumigatus?

Er zijn verschillende manieren die gebruikt kunnen worden om de Aspergillus fumigatus te behandelen. Vaak gaat het hier wel om een langdurige behandeling. Er is maar een medicijn die gebruikt kan worden bij de behandeling van deze schimmel. 

Zorg ervoor dat je je vogel alleen maar geregistreerde diergeneesmiddelen geeft, hiermee zorg je ervoor dat je vogel zo min mogelijk last zal krijgen van mogelijke bijwerkingen. Het medicijn kun je door het voer heen geven, of je kan het door de snavel geven.