Gezondehuisdieren.nl

Hoe herken je een niesziekte bij de kat?

Bij katten komt niesziekte best vaak voor, maar toch blijkt het lastig te herkennen. Een niesziekte bij katten kan desastreuze gevolgen hebben, want deze ziekte kan dodelijk zijn. Toch is een niesziekte eenvoudiger te herkennen dan je in eerste instantie dacht, waarbij het verstandig is je kat goed in de gaten te houden. Hoe zit dat eigenlijk met een niesziekte, wat is het en hoe herken je deze vervelende ziekte? Wist je dat een niesziekte vaker voorkomt bij katten die vrij jong zijn en niet gevaccineerd zijn? Des te meer redenen om je beestje in de gaten te houden!

Wat is een niesziekte?

Bij een niesziekte dan denk je misschien enkel aan niezen? Toch ligt het allemaal net een beetje anders, want dit is een vreselijke infectie. Een niesziekte kan zich op allerlei manieren uiten, waarbij je kunt denken aan ooguitvloeiing, neusuitvloeiing, koorts, sloomheid, meer er kunnen ook zweertjes ontstaan. Zweertjes ontstaan meestal in de bek of bij de ogen. De kat zal dan behoorlijk gaan slijmen, waardoor je al snel opmerkt dat er iets niet in de haak is en je een dierenarts moet raadplegen. Kittens krijgen vaak te maken met een niesziekte, hoewel ook katten met een verminderd afweersysteem hier mee te maken kunnen krijgen.

Wat zijn de symptomen?

We zouden wel kunnen zeggen dat symptomen van niesziekte veroorzaakt worden door een infectie. Deze wordt ook wel het Feline herpesvirus genoemd. Deze infectie laat levensbedreigende ziekteverschijnselen zien, waardoor er snel actie zal moeten ondernomen worden. Een kat kan herstellen van een niesziekte, maar dit kan wel enige weken in beslag nemen. De uitvloeiing bij de neus en ogen kan ook blijven aanhouden, zelfs als de kat hier medicatie voor gekregen heeft. Sommige katten blijven chronisch neusverkouden, wanneer ze besmet geraakt zijn met een niesziekte.

Wat betekent het voor jou als baasje?

Het is belangrijk dat je goed aandacht schenkt aan het schoonmaken, omdat de virusdeeltje gemakkelijk verspreid kunnen worden. Dit kan namelijk via kleding, maar ook via een bakje of iets anders. Virus deeltjes blijven zwerven, waardoor het belangrijk is alles goed bij te houden. Let wel goed op, want je wilt het ook niet overdragen op andere katten. Hoe zit het voor jezelf, want kun jij zelf ook met niesziekte te maken krijgen? Het antwoord hierop is vrij eenvoudig, want wij mensen krijgen zelf geen niesziekte. Wist je dat een niesziekte zelfs niet wordt overgedragen op honden?

Wat kun je eraan doen?

De dierenarts kan uitsluiten of je kat een niesziekte heeft, waardoor je vrij snel duidelijkheid hebt. In de meeste gevallen wordt er een antibiotica voorgeschreven, daarnaast wordt er veelal medicatie gegeven voor de uitvloeiing van de ogen en de neus. Zelf kun je de oogjes en de neus schoonhouden, maar doe dit vooral niet te hard. Probeer de eetlust op te wekken door lekkere dingen aan je kat te geven, want een kat is wel vocht en voeding nodig. Goed eten en drinken zal namelijk positief bijdragen aan het herstel van jouw kat.