Gezondehuisdieren.nl

Hoe weet je of je hamster gezond is?

Een hamster is een klein en schattig beestje, maar ook kleine lichaampjes hebben verzorging nodig en moeten gezond blijven. Er zijn een paar indicaties waar je van kunt afleiden of alles goed gaat met je hamster, zonder dat je direct een dierenarts hoeft te bezoeken.

Het uiterlijk van je hamster

Een gezonde hamster heeft een schone en glanzende vacht, zonder zichtbare tekenen van kale plekken, zweren of parasieten. Ze moeten ook een goede lichaamsconditie hebben, met een zichtbare taille wanneer ze van bovenaf worden bekeken, en geen uitstekende ribben of ruggengraat.

Veel energie

Een gezonde hamster hoort actief en energiek te zijn, met een normale eetlust en dorst. Ze moeten nieuwsgierig zijn en geïnteresseerd zijn in het verkennen van hun omgeving, en mogen niet lusteloos of inactief ogen.

Ademhaling

Een gezonde hamster heeft een regelmatige en onbelemmerde ademhaling, zonder hoesten, niezen of moeite met ademhalen. Hamsters ademen sneller als mensen, vergeet dit niet!

Oren en ogen

De ogen van een gezonde hamster moeten helder, duidelijk en vrij van afscheiding zijn. Ook horen de oren van een gezonde hamster schoon te zijn en geen tekenen van mijten vertonen.

Tanden

Het gebit van een gezonde hamster moet goed uitgelijnd zijn en geen overgroeide of verkeerd uitgelijnde tanden hebben. Hamsters hebben voortdurend groeiende snijtanden, dus het is belangrijk dat ze hun tanden uit zichzelf genoeg afslijten.

Een gezonde spijsvertering

Het spijsverteringsstelsel van een gezonde hamster hoort normaal te functioneren, oftewel met regelmatige stoelgang zonder sprake van diarree of constipatie. Een hamster hoort ook normaal en regelmatig te plassen, anders zijn er namelijk risico’s op urineweginfecties of blaasstenen.

    Voortplantingssysteem

    Bij mannelijke hamsters moeten de testikels gelijkmatig groot zijn en vrij van zichtbare afwijkingen. Bij vrouwtjes is het moeilijker van buitenaf te zien of alles in orde is, maar aparte zwellingen in het onderlichaam moeten door een dierenarts onderzocht te worden!

    Zorg voor je hamster!

    Over het algemeen is een gezonde hamster actief, alert en geïnteresseerd in zijn omgeving, zonder zichtbare tekenen van ziekte of letsel. Als je veranderingen in het gedrag of uiterlijk van je hamster opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen om mogelijke gezondheidsproblemen aan te pakken.