Vlooien bij honden, we hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Vlooien bij honden zijn niet alleen heel vervelend, maar kunnen je hond ook erg ziek maken. Het is dus zaak er snel ingegrepen wordt, wanneer je ontdekt dat je hond vlooien heeft! Nog beter is het voorkomen van vlooien bij honden, hoewel hier vaak echter te laat aandacht aan geschonken wordt. Weet jij wat vlooien precies doen en hoe je deze beter kunt voorkomen dan bestrijden? Vlooien bij honden veroorzaken verschrikkelijke jeuk, maar wist je dat ook jij er vreselijke jeuk en bulten van kunt krijgen? De beestjes zijn echt verschrikkelijk irritant, maar ze tasten gelukkig niet je meubelen of kledij aan.
Wat houden vlooien bij honden in?
Vlooien zijn hele kleine beestjes die kunnen springen. Ze springen op de huid en krioelen vreselijk rond. Daarnaast kunnen vlooien ook gemakkelijk op de huid van mensen springen, waarbij je het vaak pas door hebt als ze eenmaal bijten. Er kunnen bultjes ontstaan die ook best een poosje kunnen blijven jeuken, zelfs als er geen vlooien mee op je zitten. Een vlo kan in grootte behoorlijk variërend, want ze kunnen wel van 0,8 tot 6,5 millimeter groot zijn. Vlooien worden gezien als bloedzuigende parasieten, die je het liefste zo snel mogelijk kwijt wilt zijn.
Hoe gevaarlijk zijn vlooien?
Vlooien zijn niet indirect levensgevaarlijk, hoewel zowel honden als mensen langdurige jeuk kunnen hebben. Het nadeel hiervan is, dat de jeuk tot een infectie kan leiden. Vlooien bij honden kunnen een allergische reactie geven, waarbij dit overgedragen wordt door het speeksel van vlooien. Ook huidirritatie komt veel voor bij honden met vlooien. Wist je dat vlooien zelfs wormen kunnen veroorzaken als je hond hier last van heeft? Kinderen en baby’s kunnen hier ook mee te maken krijgen, omdat ze veelal veel in hun mond stoppen.
Hebben vlooien invloed op het seizoen?
Vlooien bij honden, is dat echt gebonden aan het seizoen? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt, hoewel dit ook niet zo vreemd is. Vlooien ontpoppen zich veelal, wanneer het weer buiten aangenaam is. Mensen en dieren zijn namelijk veel langer buiten, waardoor de kans op vlooien flink toe kan nemen. Je zou dus wel kunnen stellen dat vlooien bij honden in het voorjaar en in de zomer het meeste voorkomen. Ook kun je wel zeggen dat vlooien wel degelijk van invloed zijn op het seizoen, hoewel het niet zo is dat je in de winterperiode geen last van vlooien kunt hebben. De vlooien zullen alleen veel minder actief en aanwezig zijn in de winterperiode.
Vlooien bestrijden of voorkomen
Je kunt vlooien voorkomen, door je hond geregeld een middeltje op de huid aan te brengen. Door dit geregeld te doen, zul je zien dat jij niet zo snel te maken krijgt met vlooien. Ook zou je kunnen kiezen voor een vlooienband, want die werkt overigens langere tijd. Vlooien bestrijden kan met verschillende middelen, hoewel het toch beter is te kiezen voor het voorkomen van die vervelende jeukende beestjes.