Gezondehuisdieren.nl

Hoe kun je zien dat een papegaai ziek is?

Papegaaien zijn niet alleen hele mooie, maar ook hele slimme vogels. Ze zijn heel goed in het verbergen van ziektesymptomen, wat het voor nieuwe eigenaren moeilijker maakt om eventuele ziekte te herkennen en naar de dierenarts te gaan. In dit artikel lees je hoe jij kunt zien of jouw papegaai ziek is.

De ontlasting van jouw papegaai

Aan de uitwerpselen oftewel de ontlasting van jouw papegaai kun je zien hoe gezond hij is. De consistentie kan veranderen afhankelijk van zijn voeding, maar wanneer de ontlasting ineens heel anders is van samenstelling kan het zijn dat je papegaai ziek is. Ga zeker naar de dierenarts als de ontlasting van je papegaai geel, roestbruin of teerachtig zwart is. Het kan zijn dat jouw papegaai een inwendige bloeding heeft.

Gewichtsverlies

Weeg je papegaai regelmatig. Valt hij veel af? Dan vermindert hij niet alleen in kracht, maar kan ook het functioneren van zijn organen achteruit gaan. Ga in dat geval zeker naar de dierenarts.

Ademhalingsproblemen

Een papegaai met ademhalingsproblemen zit vaak aan zijn veren. Zit je papegaai meer dan een dag aan zijn veren, dan kan het zijn dat hij ademhalingsproblemen heeft. Het veel en lang aan hun veren zitten hoeft niet alleen te wijzen op ademhalingsproblemen, maar kan ook wijzen op andere aandoeningen.

  Ademhaling met open mond

  Als jouw papegaai in rust met open mond ademhaalt, dan is hij waarschijnlijk al een hele lange tijd ziek. Onmiddellijk dierenartsbezoek is dan gewenst. Negeer je dit symptoom, dan zal je papegaai zieker worden en sterven.

  Verminderde eetlust

  Een papegaai heeft een heel snel metabolisme. Dit betekent dat hij iedere dag voldoende moet eten om niet af te vallen. Maak iedere dag de bodem van de kooi van jouw papegaai schoon. Op die manier kun je zien hoeveel hij heeft gegeten en zijn ontlasting bekijken. Als je papegaai stopt met eten kan het zijn dat er een blokkade in zijn darm zit of dat hij een andere aandoening heeft.

  Vuile veren

  Papegaaien zijn hele hygiënische dieren. Ze baden zich iedere dag. Als je ziet dat de veren van jouw papegaai vuil zijn, dan kan het zijn dat hij ziek is. Check de ontlasting en de voedingsinname van jouw papegaai de komende tijd wat vaker. Dan ben je er op tijd bij als jouw papegaai wel ziek blijkt te zijn. Kom je er op die manier achter dat jouw papegaai minder eet of dat zijn ontlasting veranderd is? Neem dan contact op met de dierenarts.