Gezondehuisdieren.nl

Wat is gezonde voeding voor een hond?

Als hondenbezitter weet je hoe belangrijk goede voeding voor je hond is. Goede voeding is de basis van een goede gezondheid. Voeding voor de hond moet aan bepaalde eisen voldoen, maar wat is de beste voeding voor jouw hond?

Gezonde voeding voor elke hond

Wat de beste voeding is voor de hond in het algemeen is een vraag die niet makkelijk te beantwoorden is. Net als bij mensen zijn ook de behoeftes van de hond verschillend. Verder spelen gezondheid, gewicht, activiteit en leeftijd een grote rol bij het kiezen van een goede voeding voor jouw hond.

Voeding voor een puppy

In de eerste weken drinkt een puppy alleen moedermelk. Daarna zal hij beginnen te wennen aan vast voedsel zoals brokjes. Deze puppybrokken zijn afgestemd op de energiebehoefte van een puppy. Na ongeveer 6 maanden wordt het voedsel aangepast. Heb jij jouw puppy bij een fokker gekocht? Dan krijg je een voedingsplan en een zakje voer van de fokker mee. Daarna kun je overgaan op volwassen brokken van hetzelfde merk of zelf op zoek gaan naar goede voeding voor jouw jonge hond.

    Voeding voor volwassen honden

    Net zoals bij puppyvoeding is het nu ook belangrijk om de energiebehoefte van de volwassen hond in de gaten te houden. Dit hangt af van het ras, het geslacht, de leeftijd, de lengte, het gewicht en de activiteit van de hond. Eiwitten, vetten, vitamines en sporenelementen zijn belangrijke voedingsstoffen voor de hond. De voeding van de hond moet minimaal uit 70 procent vlees bestaan. Je kunt hierbij denken aan rund, lam, gevogelte, varken of konijn. Vis kan ook een goed alternatief zijn voor de voeding van je hond. Belangrijk is dat je het vlees of de vis niet kookt. Alleen rauwe vlees of vis biedt de eiwitten en voedingsstoffen die de hond nodig heeft. Bij vis kun je denken aan zalm, kabeljauw en roodbaars.

    Naast 70 procent vlees of vis moet het dieet van de hond voor 25 procent uit groente en fruit bestaan en voor 5 procent uit granen. Geef je jouw hond geen commerciële brokken, houdt dan rekening met deze samenstelling.

    Hoeveel voeding mag de hond hebben?

    De juiste hoeveelheid voeding is afhankelijk van de grootte en de activiteit van de hond. Geef je commerciële brokken, dan staat op de achterkant van de verpakking een tabel waarop je kunt aflezen hoeveel voeding jouw hond mag hebben aan de hand van zijn activiteit en gewicht. Vraag bij twijfel altijd advies aan een deskundige zoals een dierenarts.