Gezondehuisdieren.nl

Wat kan de warmte doen met jouw hond?

Wat kan de warmte doen met jouw hond

Warm weer kan heel gevaarlijk zijn voor honden. Een hond kan namelijk niet zweten en hun vacht werkt isolerend. Een hond die het warm heeft, zal gaan hijgen, zo verliest hij de warmte via zijn tong, maar ook via zijn voetzolen.

De dierenarts bellen

Tijdens de warme dagen is het belangrijk dat je oudere honden en puppy’s goed in de gaten houdt. Het is belangrijk dat je zorgt voor een plek met schaduw. Een hond mag je nooit alleen in een auto achterlaten als het zomer is, want de temperatuur kan binnen een paar minuten al oplopen naar 40 graden. Je hond kan dan geen kant op. Dit kan zelfs tot zijn dood lijden, omdat hij oververhit zal raken. Wanneer je denkt dat je hond oververhit is en je hond diarree van de warmte heeft kan je het beste zijn temperatuur opmeten. Wanneer de temperatuur boven de 40,5 is moet je altijd de dierenarts bellen.

Oververhitting bij een hond

Wanneer een hond diarree van de warmte krijgt is er meestal al sprake van oververhitting. Een hond kan naast braken ook nog een blauw paarse tong krijgen. Als de lichaamstemperatuur oploopt van een hond en deze de 42 graden bereikt, begint het bloed van de hond stroperig te worden. Hierdoor kan het niet meer goed rondgepompt worden door het lichaam en kunnen de organen beschadigd raken. Een hond kan ook een beroerte krijgen en hier zelfs aan overlijden.

Je hond afkoelen

Als je hond diarree van de warmte krijgt en ook nog eens andere symptomen dan moet je hem direct uit de zon halen en hem naar een koele plek brengen. Het beste is dat je de hond een beetje nat maakt met een handdoek. Als je deze handdoek rustig over de hond heen legt, zal deze snel de temperatuur van de hond overnemen en koelt de hond af. Je mag nooit een emmer water over je hond heen gooien, want dan kan die in shock raken.

Tips om oververhitting te voorkomen

Om oververhitting te voorkomen bij je hond kan je met hem gaan zwemmen in schoon zwemwater, of je koopt een koelmat of koelhalsband. Je kan het beste je hond elke dag even borstelen. De losse haren zullen zo verwijderd worden en de hond heeft zo wat meer verkoeling. Voor een hond met een korte vacht is er ook een honden zonnebrandcrème. Deze zorgt ervoor dat je hond niet verbrand.